Informacje dotyczące serwisu/wymiany płynu w automatycznej skrzyni biegów. Serwis ten należy wykonać w połączeniu z wymianą płynu w skrzyni rozdzielczej.
Podsumowanie: Instrukcje fabryczne są dołączone poniżej, ale jak mówili inni, są zawiłe. Po doświadczeniu procedur fabrycznych, "rozlanie i napełnianie" jest prawdopodobnie wystarczające po dodaniu zalecanych 3,5 kwarty ATF. Sprawdź poziom płynu po jeździe, jeśli chcesz weryfikacji, uruchamiając biegi i rozgrzewając skrzynię biegów do sugerowanego zakresu temperatur (od 99F do 113F). Dodam osobną odpowiedź w odniesieniu do mojej pierwszej wymiany ATF.
Wymagane materiały:
Podsumowanie: Instrukcje fabryczne są dołączone poniżej, ale jak mówili inni, są zawiłe. Po doświadczeniu procedur fabrycznych, "rozlanie i napełnianie" jest prawdopodobnie wystarczające po dodaniu zalecanych 3,5 kwarty ATF. Sprawdź poziom płynu po jeździe, jeśli chcesz weryfikacji, uruchamiając biegi i rozgrzewając skrzynię biegów do sugerowanego zakresu temperatur (od 99F do 113F). Dodam osobną odpowiedź w odniesieniu do mojej pierwszej wymiany ATF.
Wymagane materiały:
- 4 kwarty - Honda ATF-Type 3.1... 3,5 kwarty wymagane do wymiany płynu (DOBRZE WSTRZĄSNĄĆ przed użyciem)
- 3 sztuki - Honda P/N 06237-5J4-010... Śruba spustowa ATF do spustu, kontroli poziomu, napełniania (zobacz ten post)
- 8mm klucz imbusowy (Allen)... UPEWNIJ SIĘ, ŻE KLUCZ IMBUSOWY JEST CAŁKOWICIE OSADZONY W GŁOWICY ŚRUBY
- 3/8" klucz dynamometryczny lub grzechotka
- 3/8" klucz dynamometryczny (35 N-m dla korka/śruby skrzyni biegów)
- 3/8" przedłużki nasadowe (minimalna długość z kluczem imbusowym 8 mm - 10" do kontroli poziomu, 13" do napełniania)
- podnośnik podłogowy i stojaki (w razie potrzeby)
- lejek (18" długości z końcówką o średnicy 1/2")
- miska olejowa (pojemność 5 kwart)
- pistolet na podczerwień lub inna metoda monitorowania temperatury płynu w skrzyni biegów (w razie potrzeby)
-
- Korek wlewowy: Poluzuj go jako pierwszy. Znajduje się po stronie górnej z kluczem imbusowym 8 mm. Zdejmij plastikową osłonę silnika, aby ułatwić dostęp. Minimum 13" (klucz imbusowy 8 mm i przedłużki) oczyści górną część silnika.
- Korek kontroli poziomu: Poluzuj go jako drugi. Znajduje się po stronie kierowcy (lewa strona) z kluczem imbusowym 8 mm. Zdejmij koło, aby ułatwić dostęp. Około 10" (klucz imbusowy 8 mm i przedłużki) zapewni dobry dostęp.
- Korek spustowy: Poluzuj go jako ostatni. Znajduje się na dole z kluczem imbusowym 8 mm. Nie myl tego z korkami skrzyni rozdzielczej, które znajdują się po lewej stronie skrzyni biegów, ale wymagają grzechotki 3/8" lub klucza dynamometrycznego.
- Jeśli chcesz postępować zgodnie z pełnymi instrukcjami fabrycznymi, oto podsumowanie Jak zainicjować tryb konserwacji VSA?
- Musiałem użyć otworu "wlewowego" do ponownego napełniania i to przyspieszyło zadanie. Pierwotnie planowałem napełnianie przez otwór "kontroli poziomu", ale moja pompka do butelki ma 1" (butelka oleju silnikowego) a butelki ATF mają 1,5".
- Kontrola poziomu płynu nie musi być dokładna. Nieco za wysoki jest lepszy niż za niski. Użyłem nieco ponad 3,5 kwarty, a poziom był nieco powyżej dna otworu kontroli poziomu. Więcej informacji w tym poście.
- Mój pojazd ma chłodnicę ATF, ale nie wpływa to na zalecaną pojemność napełniania.
- Po zainicjowaniu trybu konserwacji VSA, uruchamianie skrzyni biegów na zestawie podnośników lub podnośniku może być niepokojące... koła obracają się w powietrzu, hałasy z ABS i hamulców, ostrzeżenie "HAMULEC" z powodu przeszkód w garażu. Alternatywą jest jazda pojazdem po ulicach po ponownym napełnieniu, a następnie sprawdzenie poziomu płynu zgodnie z instrukcjami.
- Pamiętaj, aby dokręcić wszystkie śruby do 35 N-m.
- Rozgrzej pojazd (opcjonalnie)
- Zdejmij przednie lewe koło za pomocą podnośnika podłogowego i stojaków
- Poluzuj "korek wlewowy"
- Wyczyść obszar i poluzuj "korek kontroli poziomu"
- Poluzuj "korek spustowy"
- Wyjmij "korek spustowy" i spuść płyn ATF do miski olejowej
- Załóż nowy "korek spustowy" i dokręć go do 35 N-m
- Jeśli wykonujesz ostateczną kontrolę poziomu później, użyj ponownie starego "korka kontroli poziomu" i dokręć go do 35 N-m ... W PRZECIWNYM RAZIE ... załóż nowy "korek kontroli poziomu" i dokręć go do 35 N-m
- Wyjmij "korek wlewowy", włóż lejek i napełnij 3,5 kwarty ATF
- Jeśli wykonujesz ostateczną kontrolę poziomu później, użyj ponownie starego "korka wlewowego" i dokręć go do 35 N-m ... W PRZECIWNYM RAZIE ... załóż nowy "korek wlewowy" i dokręć go do 35 N-m
- Załóż ponownie przednie lewe koło i dokręć kołki do 94 ft-lb / 127 N-m
- Jedź pojazdem, aby uruchomić biegi i doprowadzić ATF do temperatury
- Jeśli wykonujesz ostateczną kontrolę poziomu lub regulację, wymień "korek kontroli poziomu" i "korek wlewowy" na nowy korek i dokręć go do 35 N-m
- Zresetuj moduł sterowania skrzynią biegów, aby ponownie się nauczyć (opcjonalnie)